Meslek ve Kariyer

EN ZOR MÜLAKAT SORULARI

Kariyer ve meslek kursları,iş arıyorum,insan kaynakları kursları izmir

MÜLAKATA HAZIRLIK

Bu yazıyı okuyan herkes aşağıdaki klişe soruların sorulduğu en az bir mülakata girmiştir. Hatta daha iddialı bir cümle kurayım; ne yazık ki hala çoğu mülakat aşağıdaki klişe sorular dışında hiçbir akıl dolu soru sorulamadan bitmek durumunda kalıyor. Bu şekilde ilerleyen bir mülakat yetenekli adayları süzgeçte tutmaktan çoğu zaman çok uzakta olmakla birlikte, bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizin diğer adaylar arasından sıyrılmanız için çoğu zaman tek şansınız. E hal böyle olunca, size mülakatlarda karşınıza çıkacak en klişe 5 soruya verilebilecek en harika 5 cevaptan bahsetmem şart oldu. Buyrun:

1.       En Güçlü Özelliğin Nedir?

Bunun cevabı basit gibi gözükse de, detaya inmek cevabı başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için ölümcül! İlk adımı, pozisyonun iş tanımını iyi analiz ederek atabilirsiniz. Bu iş tanımının gerektirdiği en önemli güçlü özellikleri listeleyin ve kendinizde bulunduğunu düşündüklerinizi paylaşın. Ancak buradaki ölümcül detay, bu güçlü özelliğinizi bir hikayeyle desteklemeniz. Yaratıcı olabilirsiniz, peki geçmişinizde yaratıcılığınızı gösterdiğiniz ne vardı, anlatabilir misiniz? Çok iyi bir takım oyuncusu olabilirsiniz, peki bu özelliğinizi gösterdiğiniz ne geçti başınızdan? Yani somut örneklerle cevabınızı destekleyip aklınıza ilk gelen güçlü özelliği söylemediğinizi kanıtlıyor olmanız gerekiyor. Yoksa biliyorsunuz, günümüzde kağıt üzerinde herkes inovatif.

2.       En Zayıf Özelliğin Nedir?

Bu klişe soru biraz bıçak sırtı ve olabilecek en klişe cevapları barındırıyor. Çoğu aday verdiği cevapla ‘ne şiş yansın ne kebap’ strateji izlediği için standardın dışına çıkamıyor. ‘Çok hırslıyım, bazen bu hırs bana zarar veriyor!’ ya da ‘çok aceleciyim, bir iş bitmeden gözüme uygu girmez!’ gibi cümleler tecrübeli mülakatçılar nezdinde yok hükmünde. Yani bu cevapların modası çoktan geçti. Peki bu soruya nasıl cevap vermeli? Buna gerçekten en zayıf özelliğinizi söylemekten çekinmeyin. Sonuçta bir aday için kendi hatasını ve gelişim noktasını bilmek kadar güzel bir şey yok. ‘Evet, sorunum var, biliyorum, kontrolümde ve çözmek için kendimi geliştiriyorum!’ cümlesi, yukarıda bahsettiğim diğer cümlelere nazaren en az on kat daha etkili. Çekinmeyin, mesela ‘aynı anda birden fazla işi takip edip sonuçlandıramıyorum, bu konuda zayıfım, biliyorum ve kendimi bu konuda geliştiriyorum’ deyin. Şirketler yöneticilerine zayıf yönlerini keşfetmek ve onları geliştirmek için binlerce liralık eğitimler veriyorlar, siz kendi eksikliğinizi kendiniz tespit edip bir aksiyon planı hazırlıyorsanız bundan güzel ne olabilir?

3.       Bana Geçmişteki Bir Başarısızlığını Anlat. 

Bir şeyler deneyen herkes hata yapar ve yapıyor. Sizin de iş hayatınızı hata yapmadan sürdürmeniz  imkansız. Yaptığınız hatayı hatırlamamanız ise onun üzerine hiç düşünmediğiniz ve gerekli dersleri çıkarmadığınız anlamına geliyor. Bu bir mülakatçı için gayet olumsuz bir ipucu. Dolayısıyla, geçmişinizde gerçekten yaptığınız bir hatayı düşünün ve onu ‘çok abartmadan’ anlatın. Yalan söylemeyin, olmayan bir hatayı başınızdan geçmiş gibi anlatmaya çalışmayın. Küçük veya büyük olsun farketmez, gerçekten yaşadığınız ve sonucunda ders aldığınız bir hatayı anlatın. Bunu tüm özgüveninizle açıkça anlatmanız yaptığınız işe hatalarınızı analiz edecek ve kendinizi bunlar üzerinden geliştirecek kadar değer verdiğinizi gösterir. Burada başka bir detay daha var, yaptığınız hataları anlatırken kesinlikle başkalarını suçlamayın. ‘Evet, hata yaptım, nedeni buydu, sonucu bu, çıkardığım dersler ise şunlardır.’ şeklinde ilerleyin ve tüm sorumluluğu üzerinize alın. Yaptığınız hatanın sorumluluğunu başkasına yüklemeye çalışmanız özgüveninizi sorgulatır ve iyi bir takım oyuncusu olmadığınızı gösterir.Kariyer ve meslek kursları,iş arıyorum,insan kaynakları kursları izmir

4.       Önümüzdeki 5 Yıl İçinde Kendini Nerede Görüyorsun?

Bu muhtemelen en zorlanılan klişe sorulardan biridir. “Bu şirketin CEO’su olacağım!” deseniz çok hayalci ve aceleci, “Bir üst pozisyonda olacağım!” deseniz çok pasif ve isteksiz imajı verebilirsiniz. İpucu ise şu, bu soruyu cevaplarken herhangi bir pozisyon adı paylaşmayın. Soruyu daha genelden cevaplayın. Şirket içindeki tüm kritik pozisyonlarda tecrübeler edinmek istediğinizi, şirketin tüm departmanların işleyişini ve birbiriyle bağlantısını öğrendikten sonra yavaş yavaş yükselmek istediğinizi ve bu adımın şirkette planladığınız uzun bir kariyer hedefinin ilk adımı olacağını söyleyin. Bu kariyer yolculuğunda şirketten çok şey öğrenmek ve tecrübelerimi şirkete en yararlı şekilde aktarmak üzerine odaklanacağınızı belirtin. Bu soru spesifik cevaplar vermek için en tehlikeli sorulardan biridir, uzak durun.

5.       Seni Neden İşe Almalıyız?

‘Çünkü ben mükemmelim!’ deyip yavaşca odayı terk edin! Tabi ki şaka, sakın bunu yapmayın. Bu soruyu cevaplamak için mülakattan önce şirketle ve şirket kültürüyle ilgili az çok araştırma yapmanız ve pozisyonun iş tanımını iyi anlamanız şart. Yoksa vereceğiniz cevap havada asılı kalabilir. Eğer vereceğiniz cevabın mülakatı yapan kişinin kulağına direkt olarak girmesini istiyorsanız şirketle ve pozisyonla alakalı cevaplar verin. Örneğin, mülakata gittiğiniz firma sektörünün en büyük Araştırma&Geliştirme bütçesine sahipse, sizin de inovasyona çok önem verdiğinizi ve bu yönünüzün çok kuvvetli olduğunu, şirkete farklı bakış açıları kazandırabileceğinizi söyleyin. Pozisyonunuz ekip yönetmenizi gerektiriyorsa, tam anlamıyla iyi bir dinleyici ve sorun çözücü olduğunuzdan bahsedin. En iyi özelliklerinizden ziyade, şirkete en iyi uyum sağlayan özelliklerinizden bahsedin. Firma çok aşırı bürokratik kuralları olan ve çizgiyi aşmak yerine yoldan çıkmamak üzerine kurulu bir firmaysa, sizin proaktif ve yaratıcı çözümlerinizle değil, verilen işi doğru zamanda en olması gereken şekilde bitirmenizle ilgilenir. Yani sizin proaktifliğiniz ve yaratıcı çözümleriniz çok fazla kapı açmaz. Ya da tam tersi.

Kariyer ve meslek kursları,iş arıyorum,insan kaynakları kursları izmir

6.       Neden Bu Şirkette Çalışmak İstiyorsun?

Evet klişe mi, klişe ama işte bu soru; size mülakata katılan herkesi etkileyebilmek için verilmiş en harika fırsat. Açık söylemek gerekirse, sadece bu soruya vereceğiniz cevap bile sizin işe alınıp alınmayacağınıza karar verebilir. Bu soruyu iyi cevaplamanız için mutlaka şirketi çok çok iyi tanıyor olmanız gerek. Zaten sizle mülakat yapan kişiler de soruyu ‘bakalım arkadaşımız bizle ilgili neler biliyor’ amacıyla soruyor. Şirketi, sektörü, ilgili son haberleri paylaşın. Şirket kültürüyle ilgili mutlaka ve mutlaka söyleyecekleriniz olsun. Çok net konuşun, ‘bu şirkette çalışmayı istiyorum çünkü….’ şeklinde ilerleyin. Dallanıp budaklandırmadan, direkt hedefe odaklı olun. Kendinizin ve şirketin ortak özelliklerini yakalayın ve oradan ilerleyin. Kendinize şu soruyu sorun, ‘milyon dolarım var ve bir şirkete yatırım yapacağım, neden bu şirket?’. İşte buna vereceğiniz cevap, mülakatı yapan kişiye vereceğiniz cevapla aynı olmalı.

 Kaynak: İbrahim Babadağı

Kariyer ve meslek kursları,iş arıyorum,insan kaynakları kursları izmir