İş arama ve bulma sorunu herkes için önemli bir sorun.
İş arama yollarını iyi bilen kişilerin işsiz kalma süresinin azaldığı bilimsel bir gerçek.
NASIL İŞ BULURUM
1-YANLIZ OLMADIĞINIZI BİLİN
Öncelikle iş arayan ve işsiz olan tek kişi olmadığınızı bilmelisiniz.Milyonlarca işsizden sadece birisiniz.Yaşadığınız zorlukları yaşayan çok sayıda işsiz olduğunu bilmek sizi rahatlatacaktır.En azından tek başınıza değilsiniz ve size özel bir sorun yaşamıyorsunuz.
2-İŞVEREN ROLÜ YAPALIM
Bir minik rol değişikliği yapalım.Kendinizi işsiz değilde girmek istediğiniz işletmenin patronu olarak hayal edin.Şimdi bir patron olarak işe almayı düşündüğünüz personellerinizde hangi niteliklerin bulunmasını arzu edersiniz bunları listeleyelim.
Bir taraftan mesleki ve teknik beklentilerinizi sıralayın bir taraftanda dış görünüş,davranış ve tarz bakımından beklentilerinizi sıralayın.Bu çalışmayla ulaşmak istediğimiz nokta şudur:İş arayan olarak bulunduğunuz nokta ile işveren olarak kendinize baktığınızda bulunduğunuz nokta arasındaki mesafiyi idrak etmeniz.
Çoğu işsiz arkadaşımız kendi eksiklerini dahi bilmeden çoğu başarısız iş görüşmeleriyle yoruluyor,Dikkat çekici olan şu:Neredeyse her görüşmede alınan cevaplar aynı ''Biz Sizi Arayacağız''
Bu kadar çok başarısız görüşmeden sonra yapmamız gerekenlerden birisi şapkayı önümüze koymak ve şu soruyu sormak.''Ben patron olsaydım benim özelliklerimdeki birisini işe alır mıydım'' Samimi olarak cevaplandıracağımız soru budur.Eğer bir iş arayan olarak bu soruya hayir cevabını veriyorsak sorun işverenlerde değil bizdedir.Demek ki iş bulmak için gerekli şartların bir kısmını henüz karşılayamıyoruz.
3-LİSTELEME
Peki işverenlerin aradıkları şartlar neler.Bunu mutlaka listelemek lazım.Varsayalım ki üniversitelerin işletme,iktisat,maliye vb.bölümlerinden birini bitirdiniz.Ve ağırlıklı olarak Mali-Muhasebesel alanlarda iş arıyorsunuz.Yaklaşık 1 aylık bu alanlardaki iş ilanlarını bir excel tablosuna alalım.Tümünde ortak olan kriterleri bir kenara yazalım.Önümüze muhtemelen şöyle ortak kıstaslar çıkacaktır.
A-Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun
B-Muhasebe programlarından Netsis,Mikro vb.en az birini iyi düzeyde kullanabilen.
C-Excel ve İleri Excel uygulamalarına hakim
D-Dış görünümüne özen gösteren
E-İletişim yetenekleri gelişkin
F-Mali Tablolar,Excel de Finans vb.hakim
G-Yabancı Dil belki olabilir
Şimdi bu tabloya baktığımızda iş arayanların neredeyse yarısından fazlası Üniversitelerde aldıkları ham-teorik eğitimleriyle iş arıyor.Bu durumda Üniversite mezunu olmak sizi malesef bir işe taşımıyor.Ama siz ısrarla varolan niteliklerinizle sizi kabul edecek bir işletme arıyorsunuz.Sizce bulma ihtimali varmı? Neredeyse yok gibi.
Oysa bu ilanlardaki ortak noktaları bulduktan sonra yapılacak olan şu:Peki bende hangi özellikler ve nitelikler var.Bunu listeleyelim.Ardından işverenlerin aradıkları ve bizde olmayanları çıkarıp tamamlayalım.Böylece ortalamanın bir tık üzerine kendimizi atabiliriz.
Bu eksikleri gidemek için illa Bilgisayarlı Muhasebe Kurslarına gitmemiz gerekmez.Excelimizi geliştirmek için illa Excel Kurslarına gitmemiz gerekmez.Bazı eksiklerimizi çevremizden ücretsiz tamamlayabiliriz.Ancak mutlaka tamamlamamız gerekir.Yoksa sürekli olumsuz başvurular hem bizi yıpratır hemde özgüvenimizi azaltan bir etken olabilir.